Project: Voedingsmiddel (Insecten)

Wij moesten van onze opdrachtgever een smakelijk, aantrekkelijk en duurzaam “insecten” voedingsmiddel ontwerpen en opleveren. Het moest een zo breed mogelijk publiek aanspreken en voldoen aan de hygiëne-voorschriften en de richtlijnen gesteld door de NVWA (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit). Ik heb dit gedaan met twee andere klasgenoten en ons team heette Bugz. Ik heb dit ervaren als een hele leuke, leerzame opdracht! Ons project moest natuurlijk aan een aantal eisen voldoen, en die luiden:

  • Het recept moet insecten bevatten.
  • Het eten moet geschikt zijn voor diverse doelgroepen.
  • De bereidingswijze moet helder beschreven zijn.
  • Er moet zijn voldaan aan de richtlijnen gesteld door de NVWA.

Onze initiële doelgroep was adolescenten, omdat ze makkelijker te beïnvloeden zijn. Adolescenten zijn makkelijk te bereiken via sociale media. We zijn erachter gekomen dat ze graag trendy willen zijn, veganistisch eten en nieuwe dingen proberen. Uiteindelijk hebben wij onze doelgroep uitgebreid naar óók nog jongvolwassenen.

We hebben allereerst een vooronderzoek gedaan. We hebben gekeken naar onze ecologische voetafdruk, want de opdrachtgever wilde de invloed weten van het vervangen van vlees door insecten in ons dieet op onze ecologische voetafdruk. Uit ons onderzoek konden wij uiteindelijk concluderen dat het eten van insecten veel beter voor jou (en gewervelde dieren) is. Het eten van insecten is duurzaam. Insecten zijn koudbloedig dus ze gebruiken geen (extra) voedsel om zich warm te houden in tegenstelling tot gewervelde dieren. Er is veel minder voedsel nodig bij de kweek van insecten. Insecten zetten voedsel ook sneller om in eiwitten dan vee. De mestproductie en milieubelasting wordt ook veel lager, want zoals vele al weten is de uitstoot door productie van vlees 18% van de broeikasgassen over de hele wereld.

Bovendien hebben wij een marktonderzoek/infographic verwerkt in een poster, zodat wij daadwerkelijk onze doelgroepen bereiken.

We hebben ook nog uitgebreid gekeken naar recepten die insecten bevatten en die nu al bestaan. We hebben er een paar lekkere gevonden, zoals: chapulines (chapulín) uit Mexico & Big-Ass Ants uit Colombia. Daarna hebben wij zelf drie recepten met insecten bedacht die te verkopen waren op de Nederlandse markt. We hebben uiteindelijk unaniem gekozen voor de gekarameliseerde krekelsalade. Dit slaat het best aan bij onze doelgroep, omdat veel adolescenten/jongvolwassenen snelle en gezonde maaltijden willen. Ons recept zit in een bakje van gerecycled plastic en heeft een vork van gerecycled hout. Zo bleef het ook nog duurzaam.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s