Project: Het Slimste Huis

Van onze opdrachtgever (Het Slimste Huis in Alkmaar) moesten wij een slim huis ontwerpen voor ouderen. Er komen veel meer ouderen en de meeste willen het liefst in hun eigen huis blijven wonen. Het begint noodzakelijk te worden, omdat de zorg duurder wordt. De overheid wil zelf ook dat mensen zo lang mogelijk zelfstandig blijft wonen. Dit betekent oud worden in eigen huis en niet in een zorginstelling. Domotica is het toepassen van huisnetwerken en elektronica ten behoeve van de automatisering van processen in en om de woning. Het Slimste Huis in Alkmaar is een voorbeeld van een woning waar je zelfstandig kan wonen.  Ik heb dit in een groep van vier gedaan.

In ons vooronderzoek hebben wij informatie opgedaan naar de problemen die ouderen hebben en we hebben daar oplossingen voor bedacht. Veel ouderen hebben bijvoorbeeld moeite met douchen en traplopen.

We hebben een appartementencomplex ontworpen met een lift erin, zodat de ouderen niet trap hoeven te lopen. Veel ouderen zitten namelijk in een rolstoel of hebben simpelweg de energie niet om trap te lopen. Elk appartement is identiek aan elkaar. Wij hebben ook een bad/douch ontworpen waar ouderen op een stoel kunnen gaan zitten zodat ze niet te lang hoeven te staan en eventueel vallen. In de lobby is er iemand die kan checken of alles goed gaat met de ouderen. Ze willen zelfstandig wonen, maar ze zijn natuurlijk nog steeds erg kwetsbaar. Als de oven bijvoorbeeld vier uur lang aanstaat dan krijgt iemand in de lobby een melding en diegene kan checken of er niks aan de hand is. Er zijn overal brede deuren zodat ook mensen met een rolstoel of rollator overal doorheen passen. Onze deuren gaan ook automatisch open. Ons huis heeft ook geen hoge aanrechten, zodat iedereen erbij kan. Ik vond dit een leuke opdracht en hebben zeker veel geleerd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s