Project: De invloed van zoutstress op planten

Wij moesten van onze opdrachtgever (Seed Valley) de invloed van zoutstress op planten onderzoeken. Er moest een oplossing bedacht worden voor een specifiek probleem, namelijk: het effect van zout water op planten. Het water in de wereld wordt steeds maar zouter en we moeten erachter komen welk effect dit heeft op planten. We hebben een aantal planten gekregen en hun verschillende hoeveelheden zout gegeven. Onze hypothese was: de planten met het meeste zoutwater groeien slechts en de planten met het minste zoutwater groeien het best. Ik heb dit gedaan in een groep van vier.

We hebben onze planten elke dag water gegeven en hun groei bijgehouden in een tabel. De planten kregen water met het aantal procent moederoplossing dat op hun sticker staat. We hebben dit 8 weken lang gedaan. We hebben ook foto’s gemaakt om de kleur van de planten vast te leggen en om naar het aantal bladeren te kijken.

De planten die 0% moederoplossing kregen waren helemaal groen en hadden zes bladeren. Dit is een normaal aantal bladeren en een goede kleur. De planten die 0,5% t/m 1,5% moederoplossing kregen waren nog steeds groen, maar veel bladeren waren uitgedroogd. De planten die 0,5% en 1,0% moederoplossing kregen hadden vijf bladeren, maar de planten die 1,5% moederoplossing kregen hadden slechts vier bladeren. Door het toevoegen van zout drogen de bladeren dus uit en groeien er ook minder. De planten die 2%, 2,5% en alles van de moederoplossing kregen waren helemaal uitgedroogd en de meesten leefden niet meer. Ze waren bruin en bij aanraking braken ze snel af. Ze groeiden ook bijna niet. Wij concluderen dat vanaf week 5 de planten niet meer goed tegen het zout konden. Dit is wanneer we een afname in groei en een donkere kleur zagen in de bladeren. Onze hypothese klopt: de planten met het meeste zoutwater groeien het slechts en de planten met het minste zoutwater groeien het best.

Onze oplossing voor dit probleem is om planten genetisch te gaan manipuleren. Hierdoor worden ze bestendig tegen zout. We kunnen dit doen door planten te laten groeien op plekken waar veel zout voorkomt, want zo raken ze langzamerhand gewend aan zout water. In de loop van de tijd zullen ze normaal gaan groeien in een omgeving met zout. We kunnen deze planten ook laten kruisen met andere planten die wel bestendig zijn tegen zout. ‘

Genetisch manipuleren is nog niet mogelijk in Nederland, maar als de tijd komt dat het wel mogelijk is zou dit een hele goede oplossing zijn. Ik vond dit niet zo een heel leuke opdracht, omdat we niet veel konden doen behalve de planten water geven en hun vooruitgang bijhouden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s